Rijlessen

Rijlessen zijn niet goedkoop. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn wanneer je een rijlespakket boekt. Vaak hebben leerlingen veel vragen over hoeveel een rijles kost en hoeveel rijlessen je nodig hebt. Lees hieronder de meest voorkomende vragen over rijlessen zodat jij supergoed voorbereid bent op je eerste les!

Hoe oud moet je zijn voor rijles?

In Nederland mag je rijles nemen vanaf 16,5 jaar. Ook mag je met 16,5 jaar de tussentijdse toets afleggen. Voor het praktijkexamen moet je 17 jaar oud zijn. Je kunt dus op je 17e al je rijbewijs halen!

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Hoeveel rijlessen je nodig hebt, verschilt per persoon. Volgens het CBR is 35 rijlessen het gemiddelde. Het Medium rijlespakket (35 rijlessen + rijexamen) wordt dan ook het meeste verkocht.

Hoelang duurt een rijles?

Start2Ride houdt 60 minuten per rijles aan. Een rijles duurt dus een vol uur.

Is het afzetten van een leerling onderdeel van de rijles?

Ja, het afzetten van de vorige leerling is onderdeel van de rijles. Een rijschool heeft vaak meerdere rijlessen achter elkaar ingepland staan. Vaak zet je de leerling van de vorige rijles weer thuis af. Dit zal de volgende leerling ook bij jou doen.

Zit er ook een proefles in het rijlespakket?

Nee en dat is ook helemaal niet nodig. Een proefles is namelijk bedoelt om in te schatten hoeveel rijlessen je nodig hebt. Bij Start2Ride hoeft dat niet, want je kunt heel eenvoudig rijlessen bijkopen mocht dit nodig zijn. Ben je na de eerste les(sen) echt niet tevreden met de rijschool? Dan mag je altijd stoppen met je rijlespakket en je resterende geld terugvragen.

Te laat voor een rijles. Wat moet ik doen?

Neem altijd zo snel mogelijk contact op met je rijschool, zodat die weet dat je toch komt.

Mag ik een rijles-afspraak wijzigen?

Ja, zorg er wel voor dat je jouw rijschool tijdig informeert. Dit is wel zo netjes. De meeste rijscholen willen graag dat je ze 24-48 uur van te voren inlicht.

Moet ik zenuwachtig zijn voor mijn rijles?

Het is heel normaal dat je een beetje zenuwachtig bent. Vooral je eerste rijles is spannend. Je hoeft je niet te schamen, bijna iedereen vindt de eerste rijles(sen) spannend.

Het is oké en met een beetje spanning presteer je vaak zelfs beter. Zeg het gewoon tegen je rijinstructeur wanneer je les start. De instructeur heeft hier ervaring mee en zal je waarschijnlijk even geruststellen. Ook bij de volgende rijlessen kun je het gewoon aangeven. Vaak is het gevoel na 5-10 minuten rijden een stuk minder. Het komt goed, jij kunt dit!

Hoe kan ik me voorbereiden op mijn rijles?

Je hoeft je niet echt voor te bereiden op een rijles. Zorg dat je comfortabele kleding aan hebt en schoenen met platte zolen die niet te dik zijn. Wees altijd op tijd voor je rijles, zodat je niet gehaast en daardoor gestrest begint. Het beste is om 5-10 minuten te vroeg te zijn.

Het helpt je rijles ook wanneer je niet teveel drukke dingen hebt gedaan die dag. Zit je hoofd vol, dan ben je minder scherp tijdens het rijlessen. Let dus altijd even op wanneer je een nieuwe les inplant. Plan het dus niet de ochtend na een avondje stappen of direct na een afspraak die mogelijk kan uitlopen.

Wat kost een rijles?

Een rijles kost gemiddeld €47,- per uur volgens het CBR. Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat een rijles gemiddeld €47,30 kost.

De prijs van een rijles verschilt enorm per rijschool. Dit hangt van veel verschillende factoren af. Rijscholen met een hoog slagingspercentage hebben vaak een iets hogere prijs per rijles dan andere rijscholen. Rijscholen die net begonnen zijn, hanteren vaak een goedkopere prijs per rijles. Wij raden vooral aan om te kijken naar de reviews van een rijschool. Een rijbewijs is duur. Je kunt daarom het beste kiezen voor een rijschool met goede reviews.